skip to Main Content
7 Redenen Om Meer Junior Ontwikkelaars Aan Te Nemen Of In Te Huren

7 redenen om meer junior ontwikkelaars aan te nemen of in te huren

Ik weet dat het verleidelijk is: je hebt eindelijk extra headcount gekregen voor je team of je staat op het punt om een nieuw project te starten en je eerste gedachte is, “Ik wil senior rockstar ontwikkelaars die echt goed kunnen programmeren. Ik wil een eliteteam van ervaren developers die dit varkentje gaan wassen.”

Ik dring er bij je op aan om een andere optie te overwegen.

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het toevoegen van junioren aan je team in plaats van een team te hebben bestaande uit slechts medior en senior ontwikkelaars.

1. Mentoring is lonend voor iedereen

Het hebben van een aantal junior ontwikkelaars begeleid door je senioren houdt beide groepen op scherp. Het stimuleert pair programming en het gezamenlijk oplossen van problemen, waarbij juniors vragen stellen met als resultaat dat de senioren hun eigen kennis versterken.
Het laat je senioren zien dat je vertrouwen hebt in hen en hun vaardigheden, terwijl je tegelijkertijd hun leiderschapsvaardigheden ontwikkelt.
Senior ontwikkelaars zullen niet altijd hulp zoeken of vragen stellen aan hun collega’s uit angst dat ze iets niet begrijpen wat ze zouden moeten weten – wat hen op de lange termijn ervan weerhoudt om zich te verbeteren. Je kunt dit probleem oplossen door het mentormodel te introduceren dat een cultuur creëert waarin het stellen van vragen niet alleen acceptabel is, maar ook aangemoedigd wordt.

2. Het vinden van goede mensen is moeilijk, dus kweek goede mensen inhouse

Deze spreekt voor zich. Bij veel bedrijven wordt veel tijd besteed aan het interviewen van ongeschikte kandidaten. Het is erg moeilijk om mensen te vinden die precies de juiste combinatie van vaardigheden en karaktereigenschappen hebben.
Als je junior ontwikkelaars met de juiste instelling aanneemt, leren ze van jou ervaren teamleden en worden ze de senioren die je voor ogen hebt.

3. Passie is aanstekelijk

Weet je nog toen je voor het eerst in web development terecht kwam, in dat je tabellen spacer gifs voor de layout gebruikte? Die trots toen je een W3-validatiebadge kon toevoegen aan de voettekst van je nieuwe website! Weet je nog hoe opgewonden je was toen je voor het eerst een baan in de software development kreeg?
De junioren van vandaag hebben die passie en gedrevenheid die jij toen had; ze kunnen niet wachten om aan de slag te gaan! Het is aanstekelijk: het aannemen van nieuwe frisse, enthousiaste mensen zal de motivatie van je bestaande team verhogen.

4. Genereer nieuwe ideeën

Het is gemakkelijk om vast te komen zitten om bepaalde problemen op te lossen. Iedereen is wel eens schuldig geweest aan het niet controleren of sommige van je oude CSS hacks of workarounds nog steeds nodig zijn met moderne browsers.
Junior ontwikkelaars hebben al deze problemen niet eerder opgelost en hebben geen vooringenomen ideeën over hoe het zou moeten werken, dus zullen ze er met een frisse blik naar kijken.

5. Je vermijdt botsingen tussen ego’s

Een van de grootste problemen met een bedrijf dat is opgebouwd uit mensen van hetzelfde niveau van senioriteit, is dat iedereen denkt het beste te weten. Als er een probleem opduikt, is er geen hiërarchie voor het nemen van moeilijke beslissingen. Het is gebruikelijk dat ego’s elkaar in de weg staan om tot de juiste oplossing te komen.
Het hebben van een team dat uit verschillende niveaus van senioriteit bestaat betekent dat er altijd iemand is om naar uit te wijken wanneer dit soort situaties zich voordoen.

6. Je creëert mogelijkheden voor promotie

Veel ontwikkelaars willen niet alleen interessant werk en een goed salaris, maar ook willen ze kunnen groeien in hun vakgebied. Het creëren van mentor- en leiderschapsrollen voor senioren en medior functies voor junioren om naartoe te werken, betekent dat goede ontwikkelaars langer voor je zullen blijven werken.

7. Hoe gaan ze ooit voorbij het juniorniveau als we ze geen kans geven?

Dit is een belangrijke voor mij.

Jaren geleden, toen ik die eerste stap zette in een groot bedrijf, verbeterde het niet alleen mijn programmeervaardigheden, maar het gaf me ook de kans om processen zoals versiebeheer, deployment, agile workflow, ontwikkelingscycli en een heleboel andere dingen te leren kennen die nodig zijn om een breed ontwikkelde ontwikkelaar te worden. Ik wilde deze dingen leren, maar werd vaak niet aangenomen vanwege mijn gebrek aan ervaring op deze gebieden. Een catch 22 dus.

Op dit moment zijn er in Nederland meer developers vacatures dan beschikbare mensen. Mijn senior collega’s worden eindeloos lastiggevallen op LinkedIn door recruiters die hen proberen los te wrikken met beloftes voor geweldige functies, terwijl ik een groot aantal junior ontwikkelaars ken die op zoek zijn naar een kans om te schitteren. Ik vind dit te bizar – laten we daarom deze junioren een kans geven!

Tot slot

Ik denk dat dit allemaal dwingende redenen zijn om junior ontwikkelaars toe te voegen aan de samenstelling van je team. Met dat gezegd hebbende, heb je een balans nodig! Je moet niet alleen vooral juniors hebben bij de start van een nieuw groot project of nieuwe onderneming, je hebt ook de ervaring nodig die seniors in je team kunnen bieden.

Ik geloof dat een goed uitgebalanceerd team de hoeksteen is van een succesvol technologiebedrijf en ik hoop dat dit artikel je inspireert om dit jaar een aantal junioren aan te nemen.

Heeft u op de afdeling softwareontwikkeling een uitdaging met personeel en zoekt u tijdelijke, gekwalificeerde junior developers die direct operationeel zijn? Team X is een detacheringsbureau dat u kan helpen. Neem vrijblijvend contact op met Anthony Carter voor onze tarieven. Of lees meer over onze dienstverlening op de site.

Telefoon : 023-2052070

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top