skip to Main Content
De Kunst Van Het Inhuren Van Een Softwareontwikkelaar

De kunst van het inhuren van een softwareontwikkelaar

Het werven van een bekwame en betrouwbare ontwikkelaar is altijd een uitdaging – ook al ben je zelf een professionele ontwikkelaar. Maar het is vooral moeilijk voor niet-technische recruiters.

Als je niet de mogelijkheid hebt om te gaan zitten en de code van een kandidaat te bekijken, hoe kun je dan beslissen of je hem of haar in dienst moet nemen? Hier zijn enkele stappen die je moet vermijden, en andere stappen die je in de plaats ervan moet nemen.

Sommige van de tactieken die we aanbevelen zijn objectief: er zijn bijvoorbeeld manieren om de programmeervaardigheden van een kandidaat te evalueren, zelfs als je niet weet hoe je moet coderen. Anderen zullen vertrouwen op soft skills en hun beste inschatting van een kandidaat. Werving is immers nog steeds een kunst, geen exacte wetenschap.

Stappen die je moet vermijden bij het inhuren van softwareontwikkelaars

Er zijn een aantal dingen die je als recruiter kunt doen die je kansen zullen vergroten om de VERKEERDE ontwikkelaar in dienst te nemen.

Huur geen ontwikkelaar in voordat je zijn of haar vaardigheden hebt getest

Kun je geloven dat veel ontwikkelaars ingehuurd worden zonder te bewijzen dat ze daadwerkelijk code kunnen schrijven? Het is waar. In feite worden computers bijna nooit gebruikt bij de beoordeling van ontwikkelaars.

Een interview kan je veel vertellen over een kandidaat, maar het is geen vervanging voor een echte vaardigheidsbeoordeling. Zorg ervoor dat je kandidaten test voordat je ze in dienst neemt.

Neem geen contact op met ontwikkelaars om hen te vragen om te komen solliciteren

Als je een programmeur vindt die volgens jou goed bij je past, vraag hem dan niet om het reguliere sollicitatieproces te doorlopen. Nodig ze daarentegen uit voor een interview.

Vergeet niet dat je als recruiter je bedrijf of organisatie eigenlik verkoopt aan je prospects, potentiële kandidaten. Je moet het voor je prospect zo makkelijk mogelijk maken om “ja” te zeggen. De meeste prospects zullen niet enthousiast zijn over een aanbod om een sollicitatieformulier in te vullen.

Vertrouw niet alleen op jobsites

Ook hier willen topontwikkelaars hun tijd niet besteden aan het reageren op vacatures en het schrijven van motivatiebrieven. Als je op een standaard vacaturebank een vacature plaatst, krijg je meestal veel ongeschikte sollicitanten en een enorme stapel sollicitaties om er doorheen te gaan.

In plaats daarvan is het effectiever om actief te zoeken naar de juiste persoon om de openstaande vacature te vervullen. Je kunt dit doen via je eigen professionele netwerk, LinkedIn, of zelfs via coding communities zoals GitHub.

Zoek niet naar een specialist

Tenzij je een baan hebt die iemand met zeer gespecialiseerde vaardigheden vereist, is het beter om een bekwame en gemotiveerde generalist in dienst te nemen dan een specialist. Een goede ontwikkelaar moet in staat zijn om elke nieuwe taal te leren.

Natuurlijk wil je de functieomschrijving niet te algemeen maken. Als je er niet in slaagt om voldoende context over de baan te bieden, loop je het risico dat je prospects ongeïnteresseerd in de vacature achterlaat. De beste ontwikkelaars houden ervan om problemen op te lossen, dus geef ze iets spannends om aan te pakken en ze zullen allemaal op je af komen.

Hoe huur ik een ontwikkelaar in die de juiste fit heeft

Nu dat je weet wat je NIET moet doen, vind je hieronder ons advies over hoe je de kunst van het werven van softwareontwikkelaars onder de knie krijgt.

Zorg voor een interessante uitdaging

Zie de functie die je probeert te vervullen niet als een baan, maar als een interessant probleem dat moet worden opgelost. Maak het spannend en zorg ervoor dat je voorbeelden geeft van de echte uitdagingen waar de succesvolle kandidaat aan zal werken.

De job moet interessant zijn, maar niet noodzakelijkerwijs leuk. Het benadrukken van het happy hour beleid van jouw bedrijf of de game toernooien zullen niet de beste ontwikkelaars aantrekken. De beste ontwikkelaars zijn op zoek naar de spannendste uitdagingen om hun vaardigheden te testen en bij te schaven.

Vergeet ook niet om je eigen passie voor je werk te tonen. Mensen zijn meer bereid om zich aan te sluiten bij een organisatie met medewerkers die blij en betrokken zijn bij hun werk.

Reageer meteen op de beste sollicitaties

De meeste mensen zijn bekend met de angst die volgt op het indienen van een sollicitatie.

Zullen ze mijn sollicitatiebrief lezen?

Zullen ze zien hoe gekwalificeerd ik ben?

Hoe lang duurt het voordat ze mij terugmailen?

Solliciteren is stressvol. Sollicitanten willen weten of hun sollicitatie is ontvangen en gelezen. Maar al te vaak besluiten hiring managers om sollicitaties te negeren of, erger nog, te wachten tot ze iets van zes maanden hebben gewacht om te reageren.

Tegen die tijd is het meestal te laat: de sollicitant heeft inmiddels een nieuwe baan, is niet meer geïnteresseerd of, het ergste van alles, is beledigd dat het zo lang heeft geduurd om terug te komen op hun sollicitatie.

Dus als je een sollicitatie ontvangt van een gekwalificeerde kandidaat, neem dan meteen contact met hen op. Als je wacht, mis je misschien de kans om de beste persoon voor de baan in te huren.

Met ontwikkelaars netwerken

Tegenwoordig is er geen gebrek meer aan online maar ook fysieke communities waar je lid van kunt worden. Elke levendige coding community is een goede plek om ervaren programmeurs te ontmoeten die geïnteresseerd zijn in nieuwe uitdagingen – zelfs als ze niet actief op zoek zijn naar een baan.

De beste manier om bekwame ontwikkelaars te vinden is te gaan waar ze rondhangen, zich bij hen aan te sluiten en een oprechte interesse in hun werk te tonen.

Geef de kandidaten een echte en relevante uitdaging op het gebied van software development

Zodra je een gekwalificeerde kandidaat voor een gesprek op je kantoor hebt, zorg er dan voor dat je hem of haar een echte coding challenge geeft. Vraag hen niet om hun code op een whiteboard te schrijven. Geef ze een computer en laat ze doen waar ze goed in zijn.

Werk samen met jouw development team om iets unieks te bedenken. Ga niet alleen naar Google voor programmeertestjes – de kans is groot dat de kandidaat het probleem al eerder heeft gezien en de oplossing al kent.

Maak een test die daadwerkelijk relevant is voor het werk in jouw organisatie. Je kunt de test zelfs baseren op een huidig project waar je mee bezig bent, zodat je echt kunt evalueren hoe de kandidaat zal presteren als je hem/haar in dienst neemt.

Je kunt wel online programmeertesten gebruiken als een eerste screening voor gekwalificeerde kandidaten. Er zijn websites bijvoorbeeld die verschillende programmeertesten aanbieden en leden de mogelijkheid geven om code via GitHub te uploaden en te laten valideren door een groep van deskundige ontwikkelaars.

Conclusie

Het inhuren van de juiste ontwikkelaar is een ontmoedigende uitdaging, maar met geduld, doorzettingsvermogen en enkele screeningstesten kun je een ontwikkelaar vinden die de juiste vaardigheden heeft voor de job – zelfs als je zelf geen programmeerkennis hebt.

Vergeet niet om dit te vermijden:

  • Inhuren zonder de vaardigheden te testen
  • Het lastig voor toptalent maken om te solliciteren
  • Uitsluitend vertrouwen op jobsites
  • Op zoek gaan naar een specialist, tenzij de functie zeer specifiek is…

In plaats daarvan kun je de kunst van het inhuren beheersen door:

  • Potentiële kandidaten een unieke en interessante uitdaging voor de toekomst geven
  • Onmiddellijk reageren op topsollicitanten
  • Netwerken met ontwikkelaars
  • Het testen van kandidaten, eerst met een online vaardigheidstest, dan met een test die meer relevant is voor het werk dat gedaan moet worden

Heeft u op de afdeling softwareontwikkeling een uitdaging met personeel en zoekt u tijdelijke, gekwalificeerde junior developers die direct operationeel zijn? Team X is een detacheringsbureau dat u kan helpen. Neem vrijblijvend contact op met Anthony Carter voor onze tarieven. Of lees meer over onze dienstverlening op de site.

Telefoon : 023-2052070

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top