skip to Main Content
De Moeilijkste ICT Vacatures Om Te Vervullen (+ Oplossingen)

De moeilijkste ICT vacatures om te vervullen (+ oplossingen)

De technologie is de afgelopen tien jaar drastisch geëvolueerd en zal naar verwachting alleen maar verder veranderen.

Met het veranderende landschap veranderen ook de vaardigheden die organisaties zoeken in ICT-professionals. Uit een onderzoek onder 42.300 werkgevers in 43 landen en gebieden bleek dat de vraag naar IT-vaardigheden explosief is gestegen.

Het is echter bekend dat er meer banen zijn dan kandidaten in de ICT-branche.

Wij helpen voortdurend organisaties om toptalent te vinden door mensen eerst zelf op te leiden. Gebaseerd op onze analyse zijn dit de vier moeilijkste technische vacatures om te vervullen met tips over hoe recruiters het talent kunnen vinden dat hun bedrijf nodig heeft.

Software-architecten

Als de eenhoorns van de ICT arbeidsmarkt maken software-architecten high-level ontwerpkeuzes en definiëren ze standaarden voor softwareontwikkeling. Volgens onderzoek is de vacature van software-architect het moeilijkst te vervullen.

Waarschijnlijk omdat deze baan een overvloed aan vaardigheden vereist, zoals sterke communicatie met klanten, kunnen herzien van code, mentorschap indien nodig, een hoog niveau van vooruitziendheid en visie, en nog veel meer.

Softwarearchitecten definiëren het succes of falen van een project en stellen normen voor toekomstige ontwikkelaars om te volgen.

De oplossing

Hier zijn een paar tips die je kunt opvolgen bij het inhuren van een software-architect.

Ken het verschil tussen een softwareontwikkelaar en een softwarearchitect

Om een softwarearchitect in dienst te nemen is het cruciaal voor recruiters om een duidelijk inzicht te hebben in het verschil tussen een softwareontwikkelaar en een softwarearchitect. Het primaire verschil is dat een software-architect een software-expert is en verantwoordelijk is voor het definiëren van het grotere geheel. Zijn/haar belangrijkste rol is om te begrijpen hoe een te ontwikkelen product uiteindelijk de klant zal helpen.

Enkele van de belangrijkste verschillen tussen een software architect en een software ontwikkelaar:

Software architectSoftware developer
Focuses on conceptsFocuses on frameworks
Grasps routing or the workflow of frameworksGrasps configuration, installation, or the use of frameworks
Defines architecture, infrastructure, general layout of the system, technologies, and frameworksImplements architecture, infrastructure, general layout of the system, technologies, and frameworks

Weet waar je ze kunt vinden

Er zijn een handvol online communities waar softwarearchitecten leren en informatie met elkaar delen, zoals MeetupIBM CommunityCode Project, en Stack Overflow

Weet hoe je ze kunt interviewen

Bij het zoeken naar een softwarearchitect ligt het voor de hand dat je de technische competenties van de kandidaat evalueert. Echter, alleen het beoordelen van de technische vaardigheden van een kandidaat is geen garantie voor een kwalitatief goede aanwerving. Hier is een aanpak die je zou kunnen volgen:

 1. Vraag kandidaten om een systeem te beschrijven dat ze hebben ontworpen – een systeem waar ze trots op zijn of waar ze recentelijk aan hebben gewerkt.
 2. Hoewel veel ontwikkelaars een hekel hebben aan whiteboard-interviews, is het de heilige graal van software-architecten. Ze kunnen immers beter op een whiteboard tekenen, discussiëren en hun technische schema’s en systeemontwerpen uitleggen.
 3. Kijk goed ze naar hun lichaamstaal terwijl de kandidaten de test op een whiteboard afleggen – zijn ze ontspannen terwijl ze het systeem uitleggen? Zijn ze opgewonden terwijl ze het systeem uitleggen? Is hun opwinding besmettelijk? Als het antwoord op deze vragen ja is, heb je waarschijnlijk een grote, potentiële aanwinst gevonden.

Goede softwarearchitecten kunnen complexe onderwerpen eenvoudig laten klinken. Of je nu technisch aangelegd bent of niet, een goede softwarearchitect moet in staat zijn om voor iedereen een systeem duidelijk te beschrijven.

Weet welke vaardigheden je moet zoeken

Zorg er bij het inhuren van een softwarearchitect voor dat hij/zij de volgende vaardigheden beheerst:

 1. Technische kennis
 2. Managementvaardigheden
 3. Communicatieve vaardigheden
 4. Analytische vaardigheden
 5. Vermogen om de bedrijfsbehoeften te identificeren
 6. Code review
 7. Architectuurevaluatie
 8. Schrijven van projectdocumentatie en de ondersteuning daarvan
 9. Het creëren van uniforme ontwikkelingsstandaarden in het bedrijf

Datawetenschapper

Datawetenschappers zijn analytische professionals die effectief gebruik maken van grote hoeveelheden ongestructureerde data en daaruit inzichten creëren. Veel hoogopgeleide mensen gaan op zoek naar oplossingen voor complexe problemen op het gebied van datawetenschap.

De baan van een datawetenschapper wordt vaak beschouwd als een van de meest gevraagde banen van de 21e eeuw. Daarbij komt nog het aantrekkelijke salaris dat bij die functie hoort. Uit het 2019 State of the CIO onderzoeksrapport blijkt echter dat een datawetenschapper een van de moeilijkste ICT vacatures is om te vervullen.

De reden is ongetwijfeld gerechtvaardigd: het is een competitieve arbeidsmarkt. Volgens First Round krijgt een ideale Datawetenschapper kandidaat vaak 3 of meer aanbiedingen.

Vandaar dat het succespercentage bij de het werven meestal onder de 50% ligt. Aangezien het aantal bedrijven in de Data Science-niche voortdurend toeneemt, hebben topkandidaten meerdere mogelijkheden om voor een baan te kiezen . Daarom is het vinden en aannemen van gekwalificeerde kandidaten nu nog moeilijker voor recruiters.

De oplossing

Je kunt overwegen om het volgende te doen om een geweldige datawetenschapper aan boord te krijgen.

Focus op de branding van ontwikkelaars

De enige manier om zich te onderscheiden in een pool van vergelijkbare bedrijven is het bouwen van een groot solide ontwikkelaarsmerk dat toptalent aantrekt. Een geweldige manier om geweldige datawetenschappers in te huren is om hen te laten zien dat ontwikkelaars graag voor jouw merk werken.

Om een sterk ontwikkelaarsmerk op te bouwen zul je praktijken moeten volgen zoals het opzetten van live sessies over ‘Waarom zijn wij het beste merk voor developer talent?” (bijvoorbeeld), je netwerk gebruiken om een talentpijplijn op te bouwen, de merkperceptie begrijpen, enz.

De ervaring voor jouw Data Science-kandidaat vervolmaken

Uit onderzoek blijkt dat organisaties die in een sterke kandidaat-ervaring investeren de kwaliteit van kandidaten met 70% verbeteren. Een goede praktijk om te volgen is om Data Science-kandidaten een comfortabele programmeeromgeving te bieden om een naadloze kandidaat-ervaring te garanderen.

Tijdens het beoordelen van Data Science-kandidaten biedt HackerEarth bijvoorbeeld een programmeerinterface waarmee je de vaardigheden van een kandidaat op het gebied van Data Science (Data Analytics en Machine Learning) kunt beoordelen.

De door de kandidaten ingediende oplossing wordt geëvalueerd op basis van de nauwkeurigheid van de voorspellingen op basis van ‘Sample’- of ‘Public’-gegevens voor compilatie. De score wordt herzien op de ‘Volledige’ of ‘Privé’ gegevens wanneer de kandidaten hun model inzenden, waardoor wordt voorkomen dat de kandidaten te veel hun model inpassen.

Kijk naar online communities

Technologiecmmunities zitten vol met potentiële kandidaten die wachten om ontdekt te worden. Om potentiële datawetenschappers te vinden kun je kijken naar online communities zoals Data QuestKaggleNoobsData Scientists en Data Science Salon. Deze communities kunnen je helpen om contact te maken met een internationale bron van datawetenschappers.

Doe je huiswerk

Onderzoek de vaardigheden die je in een kandidaat zoekt bij het inhuren van een datawetenschapper. Een ideale kandidaat voor de functie datawetenschapper heeft vaardigheden op de volgende gebieden:

 1. Programmeertalen (met name Python of Java)
 2. Sterke analytische vaardigheden
 3. Sterke wiskundige vaardigheden

Cybersecurity-professionals

Bedrijven worden in een alarmerend tempo geconfronteerd met beveiligingsinbreuken, waardoor de gegevens van elke internetgebruiker in gevaar komen. De Heartbleed Bug is een recent voorbeeld dat de behoefte aan cybersecurity professionals benadrukt.

Cybersecurity-professionals zijn getraind om lekken in databases, netwerken, hardware, firewalls en encryptie te vinden. Hun eerste prioriteit is het voorkomen van aanvallen door potentiële problemen te ‘repareren’ voordat ze door kwaadwillende gebruikers worden uitgebuit.

Daarnaast zorgen cybersecurity-specialisten voor de opschoning na cyberaanvallen en beveiligingsinbreuken.

Uit onderzoek blijkt echter dat er nu wereldwijd een tekort is van bijna 3 miljoen cybersecurity professionals.

De oplossing

Om het tekort voor cybersecurity talent aan te pakken, zijn hier enkele best practices die je kunnen helpen om het beste cybersecurity talent in te huren.

Voer het werven van personeel uit op universiteiten en bootcamps die cybersecurity-opleidingen aanbieden

Vandaag de dag bieden verschillende universiteiten en bootcamps over de hele wereld specialisaties in cybersecurity aan. Enkele voorbeelden van deze opleidingen zijn netwerkbeveiliging, informatiebeveiliging, cyberonderzoek, cybersecuritybeheer en -beleid, en andere. Organisaties kunnen op de campus nieuwe afgestudeerden op het gebied van cybersecurity werven.

Leid je huidige medewerkers in je eigen bedrijf op

Bied cybersecurity-certificeringscursussen aan je huidige medewerkers aan. In de krappe arbeidsmarkt van cybersecurity zal deze aanpak niet alleen werknemers helpen om hun vaardigheden te ontwikkelen en hun carrière te bevorderen, maar het zal ook een alternatief bieden voor het inhuren van externe medewerkers.

Je kunt ook overwegen om externe deskundigen en consultants in te schakelen voor het ontwerp en de implementatie van opleidingsprocessen. Hoewel dit een kostbare aangelegenheid kan zijn, kan het wel eens goedkoper uitpakken dan het inhuurproces helemaal zelf te ontwerpen.

Wees flexibel met de functievereisten

Om een baan als cybersecurity-professional te krijgen, hebben de meeste kandidaten een Certified Information Systems Security Professional (CISSP) certificaat nodig. Om dit certificaat te behalen is echter wel een minimum aan vijf jaar gerelateerde werkervaring vereist.

Dergelijke eisen, zoals een bepaalde certificering of diploma, of een bepaald aantal jaren ervaring, elimineren getalenteerde personen voordat ze zelfs maar een kans hebben om hun vaardigheden aan te tonen.

Kandidaten met deze certificering kunnen weliswaar meer gekwalificeerd zijn dan kandidaten zonder certificering, maar het is wellicht niet voor elke functie in de cybersecurity noodzakelijk, met name startersfuncties.

Zoek naar must-have cybersecurity vaardigheden

 1. Inbraakdetectie
 2. Malware-analyse en omkering
 3. Programmeringskennis
 4. Risicoanalyse en -beperking
 5. Beveiliging in de wolken
 6. Beveiligingsanalyse

Engineering managers

Engineering managers zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van andere ontwikkelaars en projecten, het aannemen van personeel, het vaststellen van budgetten, het stimuleren van nieuwe ontwikkelingen en het oplossen van problemen in een organisatie.

Een ideale engineering manager leidt het onderzoek en de ontwikkeling van projecten en controleert de nauwkeurigheid van het werk dat onder zijn/haar supervisie wordt geproduceerd.

Over het geheel genomen wordt van hen verwacht dat zij tijdens het gehele project obstakels weghalen en problemen oplossen die een belemmering kunnen vormen voor de voltooiing van het project.

Met zulke uiteenlopende rollen en verantwoordelijkheden is het duidelijk dat engineering managers moeilijk te vinden zijn. Een complexere rol betekent een langere doorlooptijd. In feite zeggen sommigen dat goede engineering managers niet alleen moeilijk te vinden zijn, maar ook niet bestaan.

De oplossing

We hebben een aantal oplossingen (positief resultaat gegarandeerd) op een rijtje gezet voor het vinden en inhuren van een engineering manager.

Ga op zoek naar engineering management forums

Er zijn verschillende forums zoals engineering.comProjectManagement.com, management societies, en in-person events  om je te helpen begrijpen waar jouw ideale kandidaten hun tijd doorbrengen.

Begrijp de grootste uitdagingen waar ze voor staan en werk aan de oplossing ervan

Een engineering manager is iemand die zowel goede technische als people management vaardigheden heeft. Daarom kan het begrijpen van de nuances van deze functie jouw recruitment team van de concurrentie onderscheiden bij het werven van een dergelijke manager.

Sommige uitdagingen waar engineering managers voor staan zijn het motiveren van ongemotiveerde teamleden, meer code lezen en minder ervan schrijven (dit kan voor iedereen die van programmeren houdt een schok zijn), het tonen van empathie bij het nemen van bepaalde beslissingen, enz.

Vaardigheden die je in een engineering manager moet vinden

Sommige van de must-have vaardigheden voor engineering managers zijn:

 1. Actuele kennis van softwaretechnologieën
 2. Uitstekend vermogen om code te begrijpen
 3. Managementvaardigheden
 4. Diepgaand begrip van het proces, de visie en de producten van een organisatie

Wij geloven dat kennis van de basisprincipes die we hier hebben geschetst je zal helpen om een dieper inzicht te krijgen in hoe je deze kritische vacatures in jouw organisatie kunt vervullen.

Succes met het aannemen van ICT personeel!

Heeft u op de afdeling softwareontwikkeling een uitdaging met personeel en zoekt u tijdelijke, gekwalificeerde junior developers die direct operationeel zijn? Team X is een detacheringsbureau dat u kan helpen. Neem vrijblijvend contact op met Anthony Carter voor onze tarieven. Of lees meer over onze dienstverlening op de site.

Telefoon : 023-2052070

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top