skip to Main Content
Hoe Neem Je Een Ontwikkelaar Aan Als Je Een Startup Hebt

Hoe neem je een ontwikkelaar aan als je een startup hebt

Nu de wereld accepteert dat elk bedrijf nu een technologisch bedrijf is, ongeacht de grootte of het product of de dienst die het aanbiedt, is het aannemen of inhuren van de beste ontwikkelaars van cruciaal belang om te overleven.

“Wees echt kieskeurig met het aannemen of inhuren van ontwikkelaars, en huur de allerbeste mensen in die je maar kunt. Mensen zijn het belangrijkste onderdeel van bijna elk bedrijf en het aantrekken van het best mogelijke talent gaat een enorm verschil maken”, zegt Peter Berg, oprichter van het adviesbureau October Three.

Dit is onbetwistbaar, toch?

Het vinden van mensen met de juiste vaardigheden, het voldoen aan de salaris- en andere arbeidsvoorwaardenverwachtingen en het concurreren met grotere merken zijn misschien wel de grootste uitdagingen voor het aannemen van startups.

Wat ongelooflijk is, is dat onderzoeken suggereren dat startups het makkelijker vinden om financiering te vinden dan het aannemen van het juiste talent!

Stel, als hiring manager ben je op zoek naar mensen die zich bezighouden met het probleem dat jouw bedrijf probeert op te lossen. Als zij zich ermee bezig houden, moeten ze ook gemotiveerd zijn om er onvermoeibaar aan te werken. En als ze bereid zijn om er volhardend aan te werken, moeten ze misschien ook een veel lager salaris krijgen en ook waarde toevoegen aan het eigen vermogen van het bedrijf.

Als je door een of ander wonder zulke schatten weet te vinden, dan moet je er nog steeds voor zorgen dat ze passen bij de cultuur die je voor je bedrijf voor ogen hebt en dan zul je manieren moeten vinden om ze te laten blijven.

Dus, eigenlijk is het aannemen of inhuren van een ontwikkelaar voor een startup niet zo gemakkelijk als je denkt dat het is.

In dit artikel nome ik een aantal geweldige manieren om ontwikkelaars te vinden, te screenen en te interviewen zonder al te veel geld uit te geven.

Sourcing

Weet wie je nodig hebt

Voordat je aan de slag gaat met het aannemen of inhuren van ontwikkelaars, weet eerst wat je eisen zijn. Hoe specifieker je bent, hoe beter de filters die je hebt.

Een gedefinieerde set van vaardigheden zal je helpen om op de juiste plaatsen te gaan zoeken. Ook zal deze duidelijkheid van wat je zoekt terugkomen in je communicatie.

Bijvoorbeeld, wil je een database ontwikkelaar of een front-end ontwikkelaar?

Weet je zeker dat je een webdesigner niet verwart met een web developer?

Weet waar je moet kijken

Als je eenmaal een behoefte hebt gedefinieerd, input van alle stakeholders hebt verzameld en overeenstemming hebt bereikt over de specificaties van de kandidaten, is de volgende stap het opzetten van je zoekstrategie.

Sourcing verwijst naar het proactief identificeren van mensen die:

 • Niet actief op zoek zijn naar werk (passieve werkzoekenden) of
 • Actief op zoek zijn naar werk (actieve werkzoekenden)

Als je niet wilt betalen voor het vinden van mensen, zijn er een paar tools die je kunt gebruiken:

LinkedIn
 • Maak een bedrijfspagina aan
 • Maak een carrièrepagina aan
 • Publiceer boeiende content
 • Verzamel aanbevelingen en getuigenissen
 • Gebruik gratis advertenties
 • Neem deel aan groepen en discussies
Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat
 • Creatieve vacatures op de bedrijfspagina
 • Versterk de aanwezigheid van het bedrijf, benadruk de prestaties van de werknemers, maak evenementen aan, stimuleer referrals.
 • Neem deel aan relevante discussies om mogelijkheden te ontdekken en je gemeenschap op te bouwen.
GitHub
 • Filter de zoekresultaten op basis van relevante criteria en bereik interessante personen
Stack Overflow
 • Zoeken naar kandidaten met specifieke vaardigheden op een bepaalde locatie
 • Gebruik de vacatureportaal
Reddit
 • Maak een persoonlijk of bedrijfsprofiel aan
 • Zoek relevante subreddits met behulp van trefwoorden
Quora
 • Stel je op als een thought leader
 • Identificeer domeinexperts, initieer gesprekken en bouw relaties op
Glassdoor
 • Meld je aan voor een Enhanced Employer Profile
 • Promoot je bedrijfsmerk
 • Verzamel metrieken om de wervingsstrategie te verfijnen
Meetups en Developer events
 • Maak contact en bouw relaties op die voor beide partijen iets opleveren
Hackathons
 • Netwerk met uitzonderlijk talent en industrie-experts; bouw een talentpijplijn op
 • Organiseer een recruitment hackathon

LinkedIn: Als je eenmaal een interessant profiel en een bedrijfspagina hebt aangemaakt, zou je ook een carrièrepagina moeten aanmaken. Door middel van boeiende inhoud, updates en vragen en antwoorden kunnen recruiters zich vestigen als thought leaders.

LinkedIn is ideaal voor het creëren van referrals, het verkrijgen van aanbevelingen/getuigenissen om je merk te vermenselijken en het aantrekken van talent door te netwerken via nieuwe, oude en huidige contacten.

LinkedIn Talent Solutions kan he helpen om de magie van datagestuurde recruitment te benutten om de beste mensen te krijgen.

Het gebruik van gratis advertenties en het deelnemen aan groepsdiscussies kan effectief zijn om de zichtbaarheid van je merk bij de ontwikkelaars te vergroten en een relatie met hen te promoten.

Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram: Als brandpunt van online interactie helpen deze sites je om jouw bedrijf en cultuur te promoten via bestaande werknemers en filteren ze de ruis en vinden ze niche netwerken met behulp van opvallende advertenties, video’s, anekdotes, foto’s en hashtags.

GitHub: GitHub is een online project-hosting service site waar ontwikkelaars hun open source projecten delen.

Als je eenmaal een publieke account hebt, kun je contactinformatie krijgen, websites die ze hebben gekozen om te tonen, het aantal volgers, GitHub-bijdragen, en repositories.

Stack Overflow: Stack Overflow is een online community voor ontwikkelaars om te leren, hun kennis te delen en hun carrière te promoten.

Basisgegevens en samenvatting over ontwikkelaars zijn toegankelijk; gebruik de juiste filters om je zoekopdracht te verfijnen. Kijk voor passieve kandidaten in de sectie Carrière.

Vergeet niet om zinvolle discussies aan te gaan met mensen die geïnteresseerd zijn.

Reddit: Reddit is een online community waar gebruikers inhoud, zoals tekstberichten of directe links, in zeer specifieke “subreddits” indienen.

Ontwikkelaars en denkers stellen hier vragen en discussiëren over technologiegerelateerde onderwerpen.

Dit kan een waardevolle bron van hooggekwalificeerde ontwikkelaars zijn. Merk op dat Reddit zijn eigen Boolean zoektermen heeft.

Quora: Quora is een vraag- en antwoordsite die sociale interacties en interessante gesprekken mogelijk maakt.

Je zult eerst je reputatie moeten opbouwen, bijvoorbeeld door het beantwoorden van vragen over het aannemen van personeel.

Je kunt domeinexperts identificeren door interessante onderwerpen te doorlopen en gesprekken te initiëren. Hoewel Quora je misschien niet direct helpt bij het werven van kandidaten, zal het je wel helpen bij het ontwerpen van een meer relevante wervingsstrategie.

Glasdoor: Glassdoor is een veelbelovend instrument voor werving en selectie en oefent een grote maatschappelijke invloed uit op aspiranten voor een baan.

Mensen gaan op Glassdoor om anonieme recensies over bedrijven en het bedrijfsleven te schrijven of te lezen.

Hier moet je dus een geweldig merk opbouwen en tegelijkertijd eerlijk en transparant zijn. Recruiters kunnen op deze site waardevolle gegevens verzamelen.

Meetups en evenementen voor ontwikkelaars: Meetup.com verenigt mensen met gedeelde professionele interesses.

Je kunt potentiële kandidaten vinden zonder dat je naar een evenement hoeft te gaan, aangezien veel van de meetup-groepen en deelnemerslijsten openbaar zijn.

Zodra je je interesselijst hebt gemaakt en je kandidaten hebt gefilterd, kun je ze een gepersonaliseerde e-mail toesturen.

Evenementen voor ontwikkelaars kunnen je de mogelijkheid bieden om te netwerken met de meest bekrompen technische experts.

Je kunt contact leggen en een wederzijds voordelige relatie met hen opbouwen.

Hackathons: Externe hackathons zijn geweldige plekken om te netwerken met uitzonderlijke talenten en industrie-experts.

Je kunt vakkundig een talentpijplijn van hardwerkende, slimme en gepassioneerde ontwikkelaars opbouwen door de juiste evenementen bij te wonen.

Screening

Nu ga je verder met het screenen van de kandidaten.

Systemen voor het volgen van kandidaten en andere recruitment tools hebben het leven van recruiters zo veel gemakkelijker gemaakt door de kosten, tijd en moeite te verminderen die ze investeren in het aantrekken, beheren en behouden van medewerkers.

In traditionele technische sollicitatieprocesen nodig je sollicitanten uit, screen je ze handmatig, interview je kandidaten op de shortlist en neem je ze uiteindelijk in dienst.

Maar dit proces is niet kosteneffectief, schaalbaar of nauwkeurig.

Sommige bedrijven, zoals HackerEarth of Codility, bieden talent assessment software aan waarmee je ontwikkelaars moeiteloos kunt screenen via op maat gemaakte testen die automatisch worden geëvalueerd.

Gedetailleerde rapporten geven je een bijna perfect beeld van wat deze mensen echt kunnen. Je kunt ook niet beschuldigd worden van enige vorm van vooringenomenheid. Soms geeft het onderzoeken naar hun aanwezigheid op sociale media je een momentopname van de persoonlijke en professionele persona’s van potentiële kandidaten.

Als je alleen maar een cv hebt, hoe kun je dan de cv van een veelbelovende ontwikkelaar begrijpen? Koude telefoongesprekken zijn overigens een lastige manier om kandidaten door te lichten.

Interview

Het is een tweerichtingsverkeer. Zowel de kandidaat als jij gaan hier een aantal beslissingen nemen.

Als je eenmaal “ideale kandidaten” in je klauwen hebt, probeer te beslissen of ze:

 • gepassioneerd zijn over wat ze doen of opgewonden zijn over wat ze hopen te doen
 • effectief kunnen communiceren
 • goede kennis van hun vakgebied hebben
 • iemand zou zijn met wie je team met plezier zal werken

Neem ze aan vanwege hun kennis van IT en flexibiliteit in plaats van ervaring.

Vraag niet om een ontiwkkelaar met 5 jaar Java, twee jaar SQL en 1,5 jaar Hibernate. Zoek in plaats daarvan naar manieren om hun vakgebied en online aanwezigheid te verkennen (portfolio’s/GitHub).

Stel hen algemene vragen en vraag hen om een platform of systeem of code te bekritiseren.

Ga met hen in dialoog; dit kan je veel vertellen over hun mentale behendigheid en probleemoplossend vermogen.

Als je een niet-technisch persoon bent, kun je het beste iemand (ontwikkelaar, mentor, consultant) met enige kennis van zaken vragen om je te helpen bij het interviewen van ontwikkelaars.

Als je bijvoorbeeld een Android ontwikkelaar wilt inhuren, wat moet je dan vragen en waar moet je naar zoeken?

Net als auditie doen voor een rol in een toneelstuk of een film kun je een kandidaat met je team aan een live project laten werken.

Niets onthult de echte karakteristieken van mensen totdat je echt met ze aan de slag gaat, en elke dag in een startup zal het erg oorlogszuchtig aan toe gaan.

Zie hoe een ontwikkelaar zich presteert in de auditie en de beslissing om iemand aan te nemen zal voor jouw heel duidelijk zijn.

De belangrijkste gegevens die je in een auditie als deze moet bijhouden zijn competentie, creativiteit bij het oplossen van een probleem, leervermogen, de aanpak van een nieuw probleem en hoe gemakkelijk ze in de omgang zijn.

Conclusie

Conventionele manieren om ontwikkelaars te bereiken  die op zoek zijn naar een baan en ze te overtuigen om mee te doen met je startup gaan niet werken. Je moet de ontwikkelaars geïnteresseerd zien te krijgen.

Bron: InfoWorld

Ondernemers van een startup moeten een marketingaanpak hanteren om ontwikkelaars te vinden.

Wees op plaatsen waar je denkt dat de ontwikkelaars die je zoekt aanwezig zullen zijn, zoals IRC chatrooms, Hackathons, dev-conferenties.

Vertel wat de missie van je bedrijf is, het feit dat je in deze kringen op zoek bent naar ontwikkelaars , en wat je probeert op te lossen.

Hopelijk levert het je wat op.

Heeft u op de afdeling softwareontwikkeling een uitdaging met personeel en zoekt u tijdelijke, gekwalificeerde junior developers die direct operationeel zijn? Team X is een detacheringsbureau dat u kan helpen. Neem vrijblijvend contact op met Anthony Carter voor onze tarieven. Of lees meer over onze dienstverlening op de site.

Telefoon : 023-2052070

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top