skip to Main Content
Jouw Gids Voor Het Beoordelen Van Junior Ontwikkelaars En Senior Ontwikkelaars

Jouw gids voor het beoordelen van junior ontwikkelaars en senior ontwikkelaars

Bij het inhuren van technisch talent – vooral ontwikkelaars – is het belangrijk om precies te begrijpen welke eigenschappen een maximale waarde aan jouw bestaande team toevoegen. Of je nu doorgewinterd senior talent nodig hebt om als basis te dienen voor een team, of slim en trainbaar junior talent om te bouwen en te schakelen – zowel junior als senior ontwikkelaars spelen een belangrijke, maar verschillende rol in een engineering organisatie.
We hebben een checklist voor je gemaakt met de beste eigenschappen om te zoeken in zowel junior als senior ontwikkelaars in jouw zoektocht naar meer dan alleen “X aantal jaar ervaring”.

Junior ontwikkelaar

Een junior developer is een kandidaat die een basiskennis van het programmeren heeft, maar zich nog niet heeft bewezen zelfstandig te kunnen functioneren binnen een ontwikkelteam. Zijn of haar frisse kijk op veel voorkomende problemen kan een enorme troef zijn voor elk team, maar ze zitten over het algemeen in een vroege fase van hun carrière en er wordt verwacht dat ze een behoorlijke hoeveelheid supervisie en mentorschap van hun collega’s nodig hebben om succesvol te zijn. Dat gezegd hebbende, als je de juiste kandidaat kunt vinden, kunnen ze niet alleen helpen bij het uitvoeren van de dagelijkse taken, maar ook op lange termijn een investering van onschatbare waarde worden naarmate ze zich ontwikkelen tot meer doorgewinterde ontwikkelaars.

Hier zijn een paar belangrijke dingen waarnaar je op zoek moet gaan:

Expertise

 • Probleemoplossende vaardigheden / vindingrijkheid / out of the box denken op verschillende manieren om te zoeken naar oplossingen voor problemen / problemen ontleden
 • Hebben ze bewijs van een goed begrip van de basiskennis en -fundamenten van programmeren (bijv. relevante bachelordiploma’s, afgeronde bootcamps of traineeships, ervaring met programmeren, bijzonder hoge scores voor coding challenges op hun niveau)?
 • Als ze een meer formele opleiding hebben afgerond zoals een bachelor’s degree of bootcamp/traineeship, hebben ze dan minimaal enige hands-on ervaring met programmeren (bijv. persoonlijke projecten, schoolprojecten, werkervaring, stages)?
 • Hebben ze troubleshooting ervaring? Zijn ze bekend met eenvoudige test- en debuggingprocedures?
 • Hebben ze een basiskennis van de kerntechnologie waarmee jouw team werkt? Of zijn ze vertrouwd met een technologie stack die hen zou helpen om deze snel te begrijpen?
 • Hebben ze vrij veelzijdige programmeervaardigheden die meerdere leden en facetten van jouw team kunnen ondersteunen als dat nodig is?

Teamcompatibiliteit

 • Hebben ze een basiskennis van de ontwikkelingsfilosofie van jouw team?
 • Hebben ze in het verleden met succes in teamverband gewerkt of zijn ze vertrouwd met de dynamiek van een ontwikkelingsteam?
 • Nemen ze initiatief binnen een team, dragen ze hun ideeën bij wanneer dat nodig is en reiken ze anderen de hand wanneer ze een obstakel opgeworpen krijgen?
 • Zijn ze klaarblijkelijk bereid om constructieve kritiek en begeleiding van teamgenoten te aanvaarden?
 • Laten ze een algemene nieuwsgierigheid zien naar de algemene context van een systeem, en een verlangen om te begrijpen hoe hun werk daarin past?

Soft skills

 • Hebben ze de motivatie om hun programmeerkennis uit te breiden en in hun vakgebied te groeien?
 • Hebben ze aangetoond dat ze in staat zijn om zelfstandig te beginnen en proactief te zoeken naar manieren om bij te dragen, nog voordat ze expliciet zijn toegewezen?
 • Zijn ze grondig, detailgeoriënteerd en toegewijd te volharden in de projecten die aan hen zijn toevertrouwd?
 • Hebben ze goede basiscommunicatievaardigheden die ze kunnen gebruiken om zowel technische als niet-technische concepten effectief te bespreken?
 • Hebben ze een teamgeoriënteerde houding en zijn ze bereid een bijdrage te leveren aan de totale engineering organisatie? Zijn ze bereid om de concurrentie op een laag pitje te zetten voor het welzijn van het team?

Senior ontwikkelaar

Een senior developer heeft bewezen een zelfvoorzienende en pragmatische ontwikkelaar die goed kan samenwerken en bijdragen aan het team. Van hen wordt niet verwacht dat ze een ontwikkelingsteam leiden, maar wel dat ze een bewezen expertise hebben in het door hen gekozen specialisme, dat ze een stevige en vooruitziende blik hebben op de softwareontwikkelingscyclus en dat ze bereid zijn om hulp te bieden aan en samen te werken met collega’s van alle ervaringsniveaus. Hun sterke technische talenten zijn hun meest voor de hand liggende troef en staan vaak centraal bij het evalueren van kandidaten. Dat gezegd hebbende zijn hun niet-technische vaardigheden ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze met succes kunnen samenwerken met de rest van jouw team.

Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken waarnaar je op zoek moet gaan (naast de beheersing van fundamentele softwareontwikkelingsvaardigheden en -praktijken):

Expertise

 • Hebben ze aangetoond dat ze de softwareontwikkelingscyclus van begin tot eind kunnen uitvoeren?
 • Plannen ze proactief voor de lange termijn door preventief rekening te houden met mogelijke problemen en fouten in hun werk, en bieden ze ondersteuning aan het team als er zich toch problemen voordoen?
 • Zetten zij zich in om zich consequent bezig te houden met ontwikkelingsgerelateerde blogs, podcasts of andere informatiebronnen om op de hoogte te blijven van de huidige en veranderende technologieën?
 • Hebben ze aangetoond dat ze in staat zijn om projecten te leiden en te beheren met minimale begeleiding, zowel individueel als in teamverband?
 • Hebben zij een trackrecord in het nauwkeurig inschatten van hun projectscopes en -tijdlijnen, en het consequent nakomen van de verplichtingen die zij aangaan?

Teamcompatibiliteit

 • Zijn ze getraind in en comfortabel met de ontwikkelingsfilosofie van jouw team?
 • Hebben ze ervaring met het cross-functioneel werken met andere afdelingen om te luisteren naar, interpreteren en uitvoeren van ontwikkelingsgerelateerde verzoeken wanneer dat nodig is?
 • Zijn ze teamgericht en zijn ze bereid om begeleiding en samenwerking te zoeken bij hun collega’s wanneer dat nodig is?
 • Hebben ze aangetoond dat ze in staat zijn om met succes collega-ontwikkelaars te begeleiden en een leeromgeving te creëren?
 • Zijn ze bescheiden en staan ze open voor het luisteren naar de input van andere ontwikkelaars in hun team, inclusief senior ontwikkelaars maar ook minder ervaren teamgenoten?

Soft skills

 • Houden zij zichzelf volledig verantwoordelijk voor hun bijdragen in de organisatie, of deze nu positief of negatief zijn? Als er problemen ontstaan, geven ze anderen de schuld?
 • Zijn ze gecommitteerd om over de hele linie werk van een consistent hoge kwaliteit te produceren, of taken nu als dreigend of eerder als interessant en uitdagend worden gezien?
 • Beschikken ze over ontwikkelde technische communicatievaardigheden die ze kunnen gebruiken om effectief te plannen en samen te werken met collega’s?
 • Hebben ze ook ontwikkelde niet-technische communicatievaardigheden die ze kunnen gebruiken om verzoeken van medewerkers met minimale of geen ontwikkelingservaring te interpreteren en in te willigen (bijv. medewerkers in Product Marketing of Business Development)?
 • Houden zij zich bezig met voortdurende zelfontwikkeling en leren binnen het vakgebied, in tegenstelling tot het alleen maar bezig zijn met concepten en praktijken die ze al begrijpen?

Maak contact met jouw technische teams

Hoe bepaal je waar je op moet letten bij het inhuren of aannemen van ontwikkelaars voor deze twee zeer verschillende functies? En heb je regelmatig check-ins met jouw engineering team om op één lijn te blijven? Maak contact met je technische teams en kijk wat zij uit deze lijst als prioriteit zien. Zorg ervoor dat de communicatielijnen tussen jouw teams open blijven. Als technische recruiter moet je handelen als een verlengstuk van de teams die je ondersteunt – en afstemming is hiervoor de sleutel. Door iedereen op één lijn te hebben bereik je een betere kandidaat-ervaring en zal de kwaliteit van de mensen die je aanneemt of inhuurt toenemen.

Heeft u op de afdeling softwareontwikkeling een uitdaging met personeel en zoekt u tijdelijke, gekwalificeerde junior developers die direct operationeel zijn? Team X is een detacheringsbureau dat u kan helpen. Neem vrijblijvend contact op met Anthony Carter voor onze tarieven. Of lees meer over onze dienstverlening op de site.

Telefoon : 023-2052070

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top